Am început!!!!!!!!!!!!!!!

Azi am spart gheaţa la atelierele fantastice Poveştile IEI! Nu e prima oară când membrii echipei lucrează cu copii, Maria are în spate ani de zile de lucru cu cei mici, iar eu, anul trecut, am testat cusăturile tradiţionale şi cu copiii, nu numai cu adulţii.

Însă, de data aceasta, este prima oară când experimentăm munca în echipă în cadrul acestui proiect generos, Poveştile IEI.

Maria e calmă: ştie ce are de făcut, are şi un prichindel acasă care o ţine mereu conectată cu lumea celor mici. Eu, atentă la detalii, încercând să nu fiu cuprinsă de activitate într-un mod prea grav şi să nu uit că lucrul cu copiii este, în fapt, bazat pe muuuuultă distracţie!

Azi lucrăm cu copii de grădiniţă, grupa mare de la Grădiniţa nr. 7, structura „Maria Mirabela”, coordonaţi de doamna profesor de învăţământ preşcolar, Mihaela Mihalcea.

Ca de obicei, eu şi Maria ne-am pregătit din timp şi cu multă atenţie activităţile:

  • Să fie educative
  • Conforme vârstei
  • Distractive
  • Variate, astfel încât să nu plictisească
  • Bazate pe cunoaşterea specificului costumului naţional şi a tradiţiilor

Bun, avem materialele, avem sala primitoare şi prietenoasă a Mediatecii de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila şi copiii nu au întârziat să apară.

DSC08369

DSC08370

Au fost impresionanţi de la început, pentru că au intrat în paşi de dans, intonând un cântecel popular, „Drag mi-e jocul românesc”, şi îmbrăcaţi cu elemente din costumul popular. O mare bilă albă pentru doamna educatoare care i-a pregătit atât de frumos!

DSC08374

O „intrare în scenă” atât de artistică ne-a obligat pe noi şi mai mult şi am trecut la treabă cu un singur scop în minte: micuţii să plece fericiţi de la noi.

Am făcut încălzirea cu o poveste scurtă, dar fermecătoare, culeasă direct din Şcheii Braşovului „Împăratul cu trei feciori”. În permanenţă am căutat să implic micuţii în desfăşurarea acţiunii, ca să înving timiditatea inerentă pe care copiii o au la prima întâlnire. La finalul poveştii zâmbeam şi conversam împreună cu dezinvoltură.

DSC08448
Înşiră-te, mărgărite!

DSC08433

Suntem în cel mai bun moment în care fac trecerea lin către personajele noastre de poveste şi către elementele costumului românesc. Copiii se încălzesc şi comunică din ce în ce mai mult astfel că suntem pregătiţi să începem partea practică în care vom „îmbrăca” o fetiţă sau un băieţel, după caz, în costum tradiţional. Exerciţiul are mai multe valenţe, dar cel mai important este să învăţăm piesele de port popular într-un mod specific vârstei, să desenăm şi să colorăm dezvoltând creativitatea şi să avem satisfacţia atingerii unui obiectiv clar.

DSC08467
Personaje din basmele româneşti

DSC08470

DSC08479
Tricolorul îl avem mereu cu noi
DSC08493
Eu ştiu! Eu ştiu!
DSC08494
Costum de fetiţă şi de băieţel

Bucuria copiilor este reală pe măsură ce termină sarcina: au colorat, au desenat mici modele pe bucăţelele de hârtie pe care apoi le-au lipit pe silueta desenată. Şi-au scris numele alături şi au ieşit cu viteză să arate mămicilor sau bunicilor ce au realizat. Au primit şi un mic premiu dulce şi binemeritat!

DSC08517
Doamna! Doamna! 🙂
DSC08534
Concentrare

DSC08535

DSC08544

DSC08548
V-am zis că şi noi ne-am distrat alături de cei mici!
DSC08553
Cel mai micuţi dintre copii şi cel care a obosit cel mai repede, pentru că aşa sunt cei micuţi

DSC08565

DSC08566

DSC08574
Suntem cei mai buni!

A urmat sesiunea de fotografii, în care cei mici au fost vedetele şi apoi ne-am pus din nou pe cânt şi joc! Copiii au avut nevoie de mişcare după perioada în care s-au concentrat într-o activitate statică.

DSC08593
Mi-o zis mama că mi-o da! Văleleu, văleleu!
DSC08602
Alunelul, alunelul, hai la joc!

Rezultatul a fost extraordinar! Când copiii, cu sinceritatea lor debordantă îţi spun că le-a plăcut şi că mai vor să vină, ştii că ai reuşit!

DSC08620
Copii, profesori, formatori, mămici şi bunici, toţi fericiţi!

Şi ce este cel mai frumos, este că şi eu şi Maria, ne-am distrat grozav! Lucrul cu copiii este o plăcere, pentru că ei sunt frumoşi, deştepţi şi creativi!

Atelierele Poveştile IEI pentru copii au început minunat, deja avem şi alte invitaţii de a lucra cu cei mici, tot ceea ce trebuie să faceţi este să ne urmăriţi şi dacă vă doriţi ca prichindelul de acasă să participe trebuie să ne contactaţi, pentru că foarte repede vom deschide şezătorile private pentru copii Poveştile IEI, cel mai frumos şi util mod de a petrece timpul, fie că eşti copil sau adult.