Beneficiile atelierelor de bijuterii

De curand am auzit pe cineva povestind ca la Facultatea de Medicina, specializarea chirurgie, examenul de sfarsit de an al studentilor consta in realizarea unui sushi de marimi microscopice din ingrediente la fel de minuscule. Scopul este evident: acela de a reda cat mai bine realitatea cu care se vor confrunta studentii atunci cand vor trebui sa aplice in practica ceea ce au invatat in teorie. De ce sushi? Pentru ca acesta se face din ingrediente vii, colorate, naturale.
Facand o analogie intre acest lucru si copii, putem spune ca acestia se pregatesc zi de zi pentru ceea ce ii asteapta in viata, fiecare etapa pe care o parcurg fiind un examen in sine.
Stiati ca pentru a fi pregatiti sa scrie copiii trebuie sa aiba muschii mici ai mainii, ai degetelor, foarte bine dezvoltati si sa fie capabili sa ii coordoneze astfel incat scrisul sa fie o joaca si sa nu fie obositor? De aceea este bine sa incurajam copiii sa execute lucrari de mare finete, sa se aplece asupra lucrurilor ce noua ne par migaloase dar care lor le fac mare placere. Unele din aceste activitati sunt si acelea de a insira margelute sau de a modela. Actiunea repetitiva dar de mare finete antreneaza atentia si concentrarea precum si abilitatile micilor degetele, in asa fel incat actiunile repetitive presupuse de scris in cadrul scolii sa ii gaseasca antrenati si pregatiti.
Vorbind despre copiii mai mari crearea de bijuterii vine cu un plus de valoare. Dincolo de abilitatile deja obtinute si dezvoltate, odata ce copilul creste acesta incepe sa aiba si simt estetic, simtul culorii si al formei. Fie ca sunt fetite sau baietei, mai ales in ziua de azi cand sunt atat de informati, copiii dezvolta gustul pentru frumos, pentru echilibru vizual. Activitatea de a crea bijuterii incurajeaza si dezvolta acest echilibru si totodata ii incurajeaza sa dea frau creativitatii si imaginatiei, nefiind incadrati in nici un tipar ce „trebuie” respectat. Folosindu-se de strictetea unei anume tehnici copiii pot crea obiecte unice, obiecte ce le reflecta personalitatea.
Nu in ultimul rand crearea de bijuterii incurajeaza si sprijina generozitatea fireasca, naturala, a copilului. Toti copiii din lume adora sa daruiasca, sa multumeasca daruind, mamei, bunicii, surorii, tatalui sau oricui face parte din viata lui. Oricat de stangace sau de naiva ar fi o bijuterie creata de un copil, aceasta poarta in ea o incarcatura emotionala ce nu poate fi masurata in bani.
Port si acum cu mare drag o creatie a copilului meu de cand avea 5 ani, un modelaj din pasta Fimo ce reprezinta conceptul de mama in viziunea lui.

IMG_20141219_223306
Cu la fel de mare drag port si o bratara lucrata de el pe la 6 ani, pur si simplu pentru ca avea margele la indemana si pentru ca ii placea albastrul.

IMG_20160517_111346[1]
E important sa punem la dispozitia copiilor mijloacele necesare de dezvoltare si exprimare. Ei vor sti singuri ce sa faca cu ele. Atelierele noastre va ofera aceasta oportunitate iar copiii vor avea doar de castigat.