Avem nevoie de personajele de poveste din desenele animate de pretutindeni pe care copiii noştri le pot vedea peste tot, la TV, cinema, pe tricouri sau alte obiecte care îi înconjoară? Daaa… este nevoie! Cu fiecare personaj copilul nostru poate învăţa ceva, caracterul lui se completează cu o componentă.

Este nevoie numai de aceste personaje glamuroase, princiare, colorate în nuanţe vii de roz, bleu sau mov? Nuuu… este insuficient! Fără să vrem conturăm în mintea copiilor o lume uşor desprinsă de realitate, în care totul vine de la sine şi în cantităţi fără limită. Oare acest lucru ni-l dorim pentru copiii noştri, într-o lume în care noi adulţii cunoaştem cât de multă muncă trebuie să depui ca să ajungi la ceea ce ţi-ai propus?

Avem la îndemână şi alternativa, personajele din basmele româneşti, adevărate surse de învăţăminte. În lucrul cu copiii zilelor noastre am constatat cu uimire că ei nu ştiu cine este Ileana Cosânzeana, frumoasa noastră prinţesă bălaie, din cosiță floarea-i cântă, nouă împărați ascultă. Doamne, cât de frumos sună, de ce am dat noi deoparte această poezie în proză? Nu merita şi ea un loc lângă Pocahontas, Sailor Moon sau Prinţesa Elsa?

Este Harap Alb cu ceva mai prejos decât prinţii din filmele lui Disney? Eroii noştri vin din vremuri de poveste de când făcea plopşorul pere şi răchita micşunele; de când se băteau ursii în coade; de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrăţindu-se; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier şi s-arunca în slava cerului de ne aducea poveşti. Cum am uitat noi să le povestim copiilor de astfel de imagini fantastice? Eroii noştri sunt la fel de viteji şi hotărâţi să lupte împotriva răului, muncesc cu drag şi îşi respectă părinţii şi iubita. Făt Frumos al nostru are camaşa de tort de raze de lună, brâu de mărgăritare, manta alba ca ninsoarea. Oare există strai mai frumos de atât?

baieti1

Dragi părinţi, vă doriţi şi ne dorim copii cât mai înţelepţi, pregătiţi pentru viaţă şi încercările ei, care să poată lua decizii realiste atunci când va veni vremea. Vă spun că aceste lucruri se pregătesc din timp, de când sunt micuţi şi trebuie să le oferim informaţie. Dar nu orice fel de informaţie, nu cea facilă, nu cea comercială, ci aceea plină de miez şi tâlc. De noi atârnă greutatea alegerii şi de cele mai multe ori, ocupaţi fiind, le dăm ceea ce este mai la îndemână, personajele comerciale, existente peste tot, la TV, prin pieţe, magazine şi oriunde. Le cumpărăm repede, apăsăm butonul calculatorul sau al televizorului şi gata, am scăpat! Copilul cu ochi mari absoarbe totul cu aviditate şi copie fără să cunoască şi alte variante mult mai valoroase şi aproape de sufletul lui.

E greu să fii copil în ziua de azi, provocările sunt mari şi nu întotdeauna valoroase, calitative… Presiunea asupra unui copil este mare, atunci când intră în vârtejul meditaţiilor, cursurilor, şcolii. Dar cum atenuăm această presiune? Care sunt activităţile care trebuie să echilibreze stresul lucrurilor noi învăţate? Eu cred că lumea poveştilor, a meşteşugurilor, a tainelor din bătrâni au marele har să liniştească sufleţelul copilului după o zi de provocări şi întreceri pentru a arăta că este cel mai bun.

După ce coşi o floare sau o pasăre, psihicul este împăcat şi mulţumit de realizare, te detaşezi de stresul acumulat şi, cel mai important, îţi încarci bateriile pentru ceea ce urmează. După ce lutăreşti şi împungi cu degetele lutul moale care se lasă transformat într-o străchinioară răsufli fericit, o mică minune s-a născut din mâinile tale. După ce Harap Alb trece prin toate încercările primeşte răsplata şi trăieşte mulţi ani fericiţi alături de aleasa sa, iar fata moşului dovedindu-şi hărnicia şi bunătatea primeşte aprecierea binemeritată. Aceasta este lumea pe care vrem o să făurim şi prin copiii noştri putem face acest lucru.

Poveştile, meşteşugurile, tradiţia ne leagă şi ne formează oameni adevăraţi şi compleţi, echilibraţi, pozitivi şi deschişi să caute, să înveţe şi să creeze.

Poveştile IEI şi-au asumat ca misiune toate cele prezentate mai sus. Echipa noastră este alături de părinţi şi, mai ales, alături de copiii. Le iubim puritatea, iubim cheful de joacă şi de explorare şi ne place să petrecem timp cu ei în folosul lor, dar şi al părinţilor, prea prinşi cu treburile zilei şi cu obligaţiile de adulţi. Când oferim timp de calitate copiilor, avem în vedere şi adulţii care, pentru câteva ore, pot să se desprindă de curajoasa şi importanta misiune de părinţi şi să aloce o perioadă numai pentru ei şi activităţile lor preferate.

cuci

Daţi-ne credit şi veţi vedea rezultate concrete! Încercaţi altceva şi veţi avea copii fericiţi, iar dumneavoastră veţi fi nişte părinţi mulţumiţi! Poveştile IEI sunt alegerea de poveste!